لیپوماتیک جدیدترین روش جراحی چاقی

ماساژ

ماساژ ریلکسی درمانی

ماساژ درمانی چیست

ماساژ درمانی شکلی از ورزش غیرفعال و دست ورزی روی بافتهای نرم و عضلات بدن می باشد. ماساژ درمانی به رهایی از دردهای ناشی از خستگی و صدمات به عضله ها ، کمک نموده و باعث کاهش استرس در فرد میشود . این روش درعین حال نشاط بخش و تحریک کننده است. کلمه ماساژ بر گرفته از واژه یونانی (Massier) بوده و به معنی مشت و مال دادن میباشد. امروزه میلیونها نفر در سراسر دنیا از انواع ماساژهای موجود برای رفع خستگی و بازیابی سلامتی و نشاط خود استفاده می کنند.

تاریخچه ماساژ درمانی

انجام ماساژ درمانی به بیش از 2500 سال قبل از میلاد در کشور چین باستان برمیگردد. در کتاب مرجع طب داخلی چین که امپراتور زرد نام دارد برای درمان بعضی از بیماری ها از جمله فلج و تب و لرز ، ماساژ عضلات و پوست توصیه فراوانی شده است. در یونان نیز بقراط حکیم ماساژ را برای درمان آسیب های جنگی و ورزشی به پزشکان توصیه نموده است. اما ماساژ درمانی به شیوه امروزی توسط فردی به نام هنریک لینگ در سالهای 1776 تا 1839 بر پایه ورزش و ماساژ معرفی گردید.

لیپوماتیک جدیدترین روش جراحی چاقی
لیپوماتیک جدیدترین روش جراحی چاقی

سبکهای ماساژ درمانی

امروزه در نقاط مختلف دنیا بیش از 60 نوع ماساژ وجود دارد واز روشهای مختلفی برای ماساژ درمانی استفاده میشود. این روشها به پنج گروه مختلف تقسیم می گردند.

  1. ماساژ سنتی اروپایی : شامل روشهایی بر اساس آناتومی و فیزیولوژی طب غربی بوده و از تکنیک های دست ورزی (کوبش،مالش،مشت و مال،لرزش و…) و با استفاده از روغن های مناسب، روی عضلات و بافت های نرم بدن استفاده مینماید.
  2. ماساژ نوین غربی : این روش براساس متدهای مدرن آناتومیک و تکنیک های مختلف دست ورزی بوده و شامل ماساژ ورزشی، عصبی و میوتراپی میباشد. از نمونه های این ماساژ می توان به ماساژ سوئدی اشاره کرد.
  3. ماساژ شرقی : روش های ماساژ شرقی بر اساس طب سنتی چین پایه گذاری شده و در این روشها اعتقاد بر این است که انرژی حیاتی موجود در کانالهای غیر رویت بدن (چاکراه ها) در این نوع ماساژ تقویت و تجدید میگردد. این روش شامل طب فشاری یا شیاتسو است.
  4. متدهای انرژی پایه : این متدها در طب سنتی چین یافت نمیشوند و منجر به اثر بر روی حوزه انرژی درون و اطراف بدن می گردند .این ماساژ هم با فشار و دست ورزی بر روی جسم وهم از طریق عبور دست از میان یا درون حوزه انرژی بدن صورت می گیرد. نمونه های روش های این ماساژ مبتنی بر انرژی عبارتند از: درمان قطبی ، لمس شفابخش و ریكی.
  5. متدهای ترکیبی : این متدها ازترکیب روشهای فوق بوجود آمده و ماساژ درمانگرها ترکیبی از این روشها را بر اساس وضیعت ماسا ژگیرنده و به منظور کسب نتیجه مد نظر از ماساژ اعمال می نمایند.

ماساژ درمانی چگونه اثر میکند

انواع ماساژها تقریبا با یک مکانیسم مشابه بر روی بدن اثر می گذارند. در اثر فعالیت ماهیچه ها مواد زاید از جمله اسید لاکتیک در ماهیچه ها افزایش می یابد که باعث درد و گرفتگی و اسپاسم عضلات میگردد. اغلب ماساژها مخصوصا ماساژ سوئدی ، گردش خون در رگها و غدد لنفاوی را افزایش داده و موجب میشود اکسیژن و مواد غدایی بیشتری به بافت ها و عضلات رسیده و از طرفی باعث خارج شدن مواد زاید از عضلات میگردند ، ضمن اینکه عضلات در حال كشش می توانند به رگهای خونی و اعصاب فشار آورده و با محدود كردن جریان خون باعث ایجاد درد شوند که با ماساژ عضلات ، فشارعضله بر رگ های عصبی درگیر كاهش یافته و درد كاهش می یابد.
همچنین ماساژ درمانی باعث افزایش ترشح هورمون های اندروفین (از بین برنده درد و مسکن) سروتونین (متعادل کننده خلق و خو ) و کورتیزول (هورمون ضد استرس ) میگردد که نتیجه آن کاهش دردهای جسمی ، افزایش نشاط و شادابی و رفع افسردگی می باشد.

تاثیر ماساژ درمانی بر روی پوست

افزایش جریان خون در سطح پوست موجب رسیدن مواد غذایی بیشتربه پوست می گردد که این موضوع سبب تقویت پوست و مقابله بیشتر با بیماریهای پوستی از طریق تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد.

  1. تحریک غدد چربی زیرپوستی موجب ترشح بیشتر چربی روی پوست شده که این عامل باعث نرم و لطیف‌تر شدن پوست می‌شود.
  2. ماساژ درمانی با فعال‌تر کردن غدد مترشحه عرق باعث خروج بیشتر توکسین ، اوره و دیگر مواد زاید از بدن می گردد.
  3. ماساژ درمانی با پوسته‌ ریزی سلولهای مرده پوست ، موجب شادابی و روشنی بیشتر پوست می‌شود.
  4. تحریک انتهای اعصاب پوستی در ماساژ درمانی باعث آرامتر شدن سیستم عصبی شده که این امر خود موجب آرامبخشی بیشتر می‌شود.

تحقیقات علمی در مورد ماساژ درمانی

اخیرا تحقیقات مرکز ملی طب مکمل در آمریکا و موسسه تحقیقاتی لمس شفابخش دانشگاه میامی یافته های زیر را در مورد ماساژ درمانی انتشار داده اند :

  1. بیماران بستری در بیمارستان که از ماساژ درمانی استفاده کرده اند ، افزایش در تحرک ، انرژی و تسریع در بهبودی و تغییرات مثبت خلقی از خود نشان داده اند.
  2. کارکنانی که ماساژ دریافت کرده بودند ، بسیار فعالتر و هوشیارتر و کم استرس تر از کارمندانی بوده اند که ماساژ دریافت نکرده بودند.
  3. در مصدومین سوختگی ، ماساژ درمانی در کاهش اختلالات روحی مانند اضطراب و تنش و افسردگی و علایم نسبی مانند درد و خارش بسیار موثر بوده است.
  4. ماساژ درمانی در کودکان نیز به خوبی بزرگسالان اثر می کند . برای مثال در کودکان نارس و کودکان مبتلا به اوتیسم اثرات بسیار خوبی از واکنش ها پس از دریافت ماساژ کزارش شده است.
  5. سایر بیماریها نظیر سندرم خستگی مزمن ، سندرم تونل کارپال و میگرن و سیاتیک نیز به ماساژ درمانی پاسخ مناسبی داده اند.

موارد احتیاط در ماساژ درمانی

  1. در صورت ابتلا به تب بالا ، عفونت ، التهاب و یرقان و یا سایر بیماریهای عفونی پوستی باید از ماساژ پرهیز گردد.
  2. در صورت ابتلا به بیماری مزمن مثل آرتریت یا انواع سرطان و یا بیماری قلبی ، باید حتما قبل از انجام ماساژ با پزشک متخصص مشورت شود.
  3. در صورت بارداری باید موضوع را با پزشک متخصص خود در میان گذاشته و درصورت کسب اجازه حتما این موضوع را به اطلاع ماساژ درمانگر برسانید ، زیرا دریافت ماساژ در برخی نواحی باعث زایمان زودرس می گردد.
  4. روی زخم های باز یا جراحات قبلی نباید ماساژ انجام شود.
  5. در هنگام رگ به رگ شدن یا کوفتگی بهتر است ماساژ را به مدت 24 ساعت به تعویق بیاندازید.

خواندن مقالات زیر را از دست ندهید